Wegetarianizm, obalamy mity- wywiad
Kiedy Skoncentrowana poprosiła mnie o udzielenie wywiadu o wegetarianizmie - nie mogłam odmówić! Nadarzyła się okazja, by połączyć moje dwie pasje: chęć informowania (w końcu z jakiegoś powodu jestem magistrem Dziennikartwa na Uniwersytecie Warszawskim 😁 ) i miłość do dietetyki! Wrzucam Ci kawałek - dalszy ciąg przeczytasz klikając w link poniżej i przenosząc się na bloga Skoncentrowanej. Mam nadzieję, że zaczerpniesz z tego wywiadu wszystko, to co dla Ciebie najlepsze!
Kamila Apryas jest trenerem personalnym, instruktorką jogi i dietetyki oraz magistrem dziennikarstwa. Na co dzień pracuje w mediach. Oprócz tego jest frontmenką i wokalem w rockowym zespole Crimson Rockets, z którym ostatnio wydała drugą płytę o tytule Borderline. Uwielbia jazdę na rowerze i piesze leśne wędrówki, rockowe koncerty i zaplatanie makram.
Ale mogę pokazać mój przykładowy dzień:
śniadanie – owsianka na mleku z miodem, gruszką, pestkami słonecznika i cynamonem;
II śniadanie – daktyle, jabłko, gorzka czekolada;
obiad – spaghetti z sosem pieczarkowo – orzechowym;
kolacja – tortilla z fasolą, kukurydzą, awokado, pomidorem i ogórkiem z sosem czosnkowym.
Ogólnie jadam 4 razy dziennie, kocham wszelkiego rodzaju zdrowe przekąski: orzechy, owoce, marchewkę czy paprykę maczaną w hummusie, a także zdrowe koktajle we wszystkich możliwych konfiguracjach.
Skoncentrowana: Dzisiaj na blogu wywiad z Kamilą Apryas, która jest wegetarianką od 6 lat. Dlaczego zdecydowałam się na wywiad na blogu? Chciałam przedstawić Wam temat (w tym przypadku wegetarianizm) od nieco innej strony niż zwykle, bardziej praktycznej, nie tylko z teorii. W wywiadzie poruszamy bardzo ważne tematy. Sama nie jestem wegetarianką, jednak myślę, że warto poznać inny sposób odżywiania się.
Kamila Apryas jest trenerem personalnym, instruktorką jogi i dietetyki oraz magistrem dziennikarstwa. Na co dzień pracuje w mediach. Oprócz tego jest frontmenką i wokalem w rockowym zespole Crimson Rockets, z którym ostatnio wydała drugą płytę o tytule Borderline. Uwielbia jazdę na rowerze i piesze leśne wędrówki, rockowe koncerty i zaplatanie makram.
Od ilu lat jesteś wegetarianką?
Mniej więcej od 3 lat. Wcześniej miałam 3 i pół roczną przygodę z wegetarianizmem, więc łącznie w trakcie mojego życia będzie to z 6 lat. Dlaczego byłam i na chwilę przestałam być wegetarianką? Różnie ludziom się życie układa, czasami zmieniają się priorytety i… smaki. Ale cieszę się, że ta przerwa od wegetarianizmu nie trwała długo i znów odnalazłam drogę do zdrowego stylu życia.
Dlaczego postanowiłaś przejść na wegetarianizm? Co było głównym powodem?
Głównym powodem mojego przejścia na wegetarianizm była świadomość, jak wielkie zanieczyszczenia są generowane przez hodowle bydła. Miłość do białka zwierzęcego szkodzi nie tylko nam, ale i planecie. Wiesz, że na skutek jedzenia mięsa powstaje około 22 procent wszystkich wytworzonych gazów cieplarnianych? Wielu naukowców informuje, że spożywanie przetworzonego drobiu i czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy o 43 procent u mężczyzn i 30 procent kobiet. Potwierdzono także korelację pomiędzy spożywaniem mięsa i zapadaniem na choroby cywilizacyjne, takie jak choroby krążenia i nowotwory. Masowy ubój zwierząt także nie kończy się najlepiej dla jakości samego mięsa, do którego obecnie mamy dostęp. Zawiera ono szereg antybiotyków i hormony stresu. Niestety hodowcy nie stosują antybiotyków tylko wśród chorych osobników – to tylko 20% całej podaży. 80% antybiotyków jest podawanych w celach profilaktycznych oraz w celu zwiększenia wzrostu zwierząt. Antybiotyki zaczęły być stosowane na większa skalę, gdy badania dowiodły, że powodują one szybszy wzrost i zwiększone przybieranie zwierząt na wadze. To oczywiście tylko kilka z argumentów. Wielu wegetarian zdecydowało się na niejedzenie mięsa też z innego powodu, np. miłości do zwierząt.Co jedzą wegetarianie?
Uwielbiam to pytanie. Odpowiem na nie tak: ile jest rodzajów mięsa? Przyjmijmy, że około 20, a ile jest rodzajów warzyw, kasz, orzechów i owoców? Całe mnóstwo i to w setkach! Po przejściu na wegetarianizm otwiera się przed tobą cały nowy świat i możliwości przyrządzania warzyw, w które nigdy się nie zagłębiamy jedząc codziennie mięso.Czy wegetarianie mogą gotować?
Wegetarianie mogą gotować wszystko. To na dietach takich jak frutarianizm lub witarianizm faktycznie nie gotuje się niczego.Czy wegetarianie mogą spożywać nabiał?
Jeśli chodzi o nabiał – to są to produkty odzwierzęce, które wegetarianie spożywają. Uważam, że każdy zasługuje na swoje „guilty pleasure” oczywiście w granicach rozsądku, moimi są wszelkiego rodzaju sery, na przykład grana padano oraz jaja.Jakich produktów nie jedzą wegetarianie?
W skrócie: tych, które mają oczy 😀 W diecie wegetariańskiej mięsem są nie tylko ssaki i ptaki, ale też ryby, o czym często się zapomina. Jak już jesteśmy w temacie ryb, to muszę przyznać, że nie odrzuciłam w zupełności owoców morza i ryb, ale jadam je bardzo rzadko i jeśli już, to wybieram te pochodzące tylko z dobrych źródeł. Zdecydowanie częściej jadam wegańsko, więc myślę, że „równowaga w przyrodzie” jest tu zachowana. Tłuste ryby zawierają egzogenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, więc czasami, dla zdrowia nie odmawiam ich sobie. Dlatego też tak bardzo kibicuję fleksitarianom, którzy nie chcą jednoznacznie rozstać się z mięsem, ale ograniczają jego spożycie, a dzięki temu trendowi, w sklepach pojawiło się więcej zdrowego jedzenia również dla wegetarian. Oni też mają wpływ na zmniejszenie masowej hodowli bydła. Chcę tu tylko powiedzieć, że świat nie jest zero jedynkowy i każda forma ograniczenia jedzenia mięsa jest dobra. Myślę, że każdy powinien znaleźć swój „złoty środek”, by po prostu czuć się dobrze w swojej skórze.Jak wygląda Twoje najczęstsze menu? Co jesz w ciągu dnia?
Jem tak różnorodnie, że trudno powiedzieć, że coś jem „najczęściej”.Ale mogę pokazać mój przykładowy dzień:
śniadanie – owsianka na mleku z miodem, gruszką, pestkami słonecznika i cynamonem;
II śniadanie – daktyle, jabłko, gorzka czekolada;
obiad – spaghetti z sosem pieczarkowo – orzechowym;
kolacja – tortilla z fasolą, kukurydzą, awokado, pomidorem i ogórkiem z sosem czosnkowym.
Ogólnie jadam 4 razy dziennie, kocham wszelkiego rodzaju zdrowe przekąski: orzechy, owoce, marchewkę czy paprykę maczaną w hummusie, a także zdrowe koktajle we wszystkich możliwych konfiguracjach.
Z czego czerpiesz witaminę B12?
Jestem wegetarianką, więc głównie z nabiału i mówiąc nabiał, mam też na myśli jaja. Weganie mogą tę witaminę suplementować lub wybierać pożywienie wzbogacone o tę witaminę, na przykład mleka roślinne. Ciekawostka – źródłem witaminy B12 w mięsie nie jest samo zwierzę, ale żyjące w nim drobnoustroje. B12 jest produkowana przez bakterie glebowe bytujące w korzeniach roślin.W jaki sposób zaspokajasz dobowe zapotrzebowanie na żelazo? Czy wegetarianie mogą mieć problem z odpowiednią podażą tego pierwiastka?
Z żelazem to kolejny temat rzeka, ponieważ pojawiają się nowe badania, które obalają to, co do tej pory wiedzieliśmy. Wiemy, że żelazo występuje w dwóch postaciach – żelazo hemowe i niehemowe. To pierwsze występuje jedynie w produktach odzwierzęcych – mięsie i jajach. Drugie – występuje m.in. w fasoli, szpinaku czy orzechach. Hemowe jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, więc zostało uznane za lepsze. Jednak coraz częściej naukowcy udowadniają, że żelazo hemowe może powodować raka i choroby układu krążenia. Natomiast przyswajalność żelaza niehemowego można zwiększyć 2-4 krotnie poprzez dodanie do posiłku wit. C (czyli na przykład dwóch pomidorów lub papryki). Niektóre badania wskazują, na niesamowicie istotną właściwość żelaza niehemowego – jest łatwo przyswajalne gdy go nam brakuje i trudniej przyswajalne, gdy mamy go pod dostatkiem. W ten sposób nie dostarczymy go zbyt wiele, co mogłoby być niebezpieczne. Kolejne badania wykazują, że przyczyną anemii wcale nie musi być niedobór żelaza, ale zaburzenia genetyczne, chroniczne stany zapalne, choroby zakaźne, choroby autoimmunologiczne, wszelkiego rodzaju infekcje, pasożyty, nadużywanie alkoholu, niedobór kwasu foliowego, wit. B12, etc. Żyjemy w czasach i szerokości geograficznej, w której wegetarianie są równie podatni na zachorowanie na anemię, co mięsożercy. Wszyscy możemy urozmaicać swoją dietę wprowadzając produkty o wysokiej zawartości żelaza (z udziałem produktów bogatych w witaminę C): tofu, fasolę białą, soczewicę czerwoną, ciecierzycę, natkę pietruszki, brukselkę, brokuł, pestki dyni, sezam, kakao itd. Pragnę zaznaczyć, że nikogo do niczego nie namawiam. Jest dla mnie po prostu ważne, by świadomie decydować o tym, co spożywamy.Czy suplementujesz się dodatkowo?
Czytaj dalej tutaj 👉👉👉 www.skoncentrowana.pl
Tags:
odżywianie
0 comments