Chude sosy do makaronu

Dawno temu wygrzebałam w jakimś mądrym czasopiśmie (uwierzcie, czasem się takie znajdzie), przepisy na pyszne i zdrowe, a także nietuczące sosy do makaronu :) Dzięki tym sosom, nie trzeba się obawiać zbyt dużej ilości kalorii ;) Opinię tuczących - makarony zawdzięczają tłustej śmietanie, masłu i serom, które zwykle są bazą sosów. Z odchudzonymi sosami dostarczają o połowę mniej kalorii i zyskują nowy smak!


POMIDOROWY

Upraż na suchej patelni pokrojony ząbek czosnku. Dodaj 200ml pomidorów i duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.


ŁOSOSIOWY

2 plastry wędzonego na zimno łososia pokrój w cienkie paski. Dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw kolorowym pieprzem, posyp koperkiem. Zimny sos wymieszaj z gorącym makaronem.


ORZECHOWY

2 pokrojone ząbki czosnku i 4 pokruszone orzechy włoskie upraż na łyżce oliwy. Wymieszaj ze świeżo odcedzonym makaronem.


GRZYBOWY

Posiekaną dymkę i 6 pokrojonych pieczarek podsmaż na łyżeczce oleju.Zalej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj. Zagęść łyżeczką mąki i ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na makaron i posyp posiekanym szczypiorkiem.


SZPINAKOWY

10 dag mrożonego szpinaku poduś na łyżeczce oliwy. Dodaj 2 łyżki twarożku. Przypraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.


PAPRYKOWY Z DYMKĄ

Paprykę i dymkę drobno pokrój. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw i wymieszaj z gorącym makaronem.



No to smacznego ;)

Share:

0 comments