Papryka - czerwone złoto


Czerwone złoto - tak określano paprykę na Węgrzech, kraju gdzie została uznana za warzywo narodowe.Ta nazwa nie jest nieuzasadniona. Papryka oprócz wyrazistego smaku, dostarcza dużo cennych związków, a ponadto można ją jeść pod różnymi postaciami.

Wyobraź sobie, że papryka ma 3 razy więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, np. prekursory witaminy A - karoteny i beta-kryptoksantyny (chroni przed nowotworem szyjki macicy i jelita, obniża ryzyko rozwoju raka płuc nawet o 27%, a u osób palących o 37%).

Żeby tego było mało, wraz z papryką dostarczasz swojemu organizmowi mnóstwo witaminy B6, B1, foliany, mangan, molibden, witaminę E. Ilość kalorii? Nie uwierzysz: 36 kcal w zielonej papryce, a 56 kcal w czerwonej. Im bardziej czerwona papryka , tym więcej witamin i minerałów. Od koloru papryki zależny jest także jej smak. Czerwone są najsłodsze, pomarańczowe słodkie, zielone najmniej.

Paprykę możesz jeść na rozmaite sposoby, także na surowo.  

Jak przygotować paprykę marynowaną w occie?
Zalej małe, uprzednio zblanszowane sztuki papryki zalewą z octu. Na 1,5 kg papryki potrzebujesz 2,5 szklanki octu 5% i 0,5 szklanki wody. Zalewę gotuj 10 minut z dwiema łyżeczkami soli morskiej, łyżką cukry i kilkoma ząbkami czosnku. Zalewając paprykę, zostaw w słoiku 1,2 cm marginesu na powietrze). Potem wstaw słoiki do gotującej się wody i zakręć czystymi wieczkami.

Jak ususzyć paprykę?
Rozłóż osuszone kawałki papryki skórką do dołu na pergaminie lub na posmarowanej oliwą blasze. Wstaw je do piekarnika (temp. ok 50 stopni), aż staną się miękkie.

Share:

0 comments