Ujędrniające przeciwutleniacze
By mieć młodą i jędrną skórę, powinnaś odpowiednio się odżywiać. Skomponuj swoją dietę tak, by zawierała przeciwutleniacze: witaminy A, C i E. Najlepszym źródłem idealnej do spożycia prowitaminy A są produkty pochodzenia roślinnego (głównie β-karoten). Wątroba zwierząt jest w nią bardzo bogata. Dużo prowitaminy A zawierają m.in. pomidory i marchew, poza tym witamina A znajduje się w nabiale i jajach.
Witaminę C znajdziesz w: świeżych owocach i warzywach (szczególnie zielonoliściastych):
Witamina E występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzecha włoskiego), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.
By skóra pozostała jędrna potrzebne są także nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwięcej ich mają tłuste ryby (np.: łosoś, makrela i sardynki) oraz dobrej jakości białko zwierzęce.
Dla skóry dobre są też produkty sojowe. Soja zawiera estrogeny roślinne, dzięki którym włókna kolagenowe odzyskają sprężystość, a skóra pozbędzie się tendencji do wiotczenia. Szczególnie polecam kotlety sojowe i chleb razowy z ziarnami soi.
Witaminę C znajdziesz w: świeżych owocach i warzywach (szczególnie zielonoliściastych):
- acerola (w 100 g owocu 1400-2500 mg)
- gwajawa (w 1 owocu 165 mg),
- winogrona,
- papryka czerwona (w 1 szt. 141 mg),
- papryka zielona (w 1 szt. 95 mg),
- koper ogrodowy
- owoce dzikiej róży,
- Owoce cytrusowe:
- cytryny,
- pomarańcze (w 1 owocu - 70 mg),
- grejpfruty (sok z 1 owocu - 75 mg),
- kiwi (w 1 owocu - 74 mg),
- melon kantalupa (w połówce 113 mg),
- ananasy,
- czarne i czerwone porzeczki,
- truskawka (w porcji 140 g - 84 mg),
- jagody czarnego bzu,
- maliny,
- jeżyny,
- brukselka (porcja 6 szt. - 78 mg),
- kapusta,
- kalafior (porcja 85 g - 36 mg),
- rzepa,
- cebula zwyczajna,
- szpinak,
- brokuły,
- groszek zielony,
- kalarepa,
- szparagi,
- jabłka,
- soja,
- ziemniaki - główne źródło witaminy C dla mieszkańców wielu krajów,
- pomidory (gotowane, porcja 225 g - 45 mg),
- karczochy.
Witamina E występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzecha włoskiego), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.
By skóra pozostała jędrna potrzebne są także nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwięcej ich mają tłuste ryby (np.: łosoś, makrela i sardynki) oraz dobrej jakości białko zwierzęce.
Dla skóry dobre są też produkty sojowe. Soja zawiera estrogeny roślinne, dzięki którym włókna kolagenowe odzyskają sprężystość, a skóra pozbędzie się tendencji do wiotczenia. Szczególnie polecam kotlety sojowe i chleb razowy z ziarnami soi.
0 comments