Szparagi - szybki przepis na obiad/kolację
Możemy się cieszyć nimi przez bardzo krótki czas w roku. Są niskokaloryczne - w 100g mają ok. 22 kcal. Zawierają kwas foliowy, wit. C i beta-karoten. Wapń, fosfor i potas. Błonnik i inulinę. Są źródłem lekkostrawnego białka. Szparagi!
2 jaja
20g bułki tartej
10g masła klarowanego
Rozgrzej patelnię, a na niej masło klarowane. Wrzuć szparagi, gdy masło całkowicie się roztopi. To bardzo ważne, by patelnia była mocno rozgrzana, by zarumienić szparagi z każdej strony, ale nie rozgotować pędów. Pamiętaj, że szparagi nie powinny być na patelni dłużej niż 3-4 minuty. Po 4 minutach wnętrze zrobi się zbyt miękkie, a skórka gumowata.
Chwilę przed zdjęciem szparagów z patelni, wsyp do nich bułkę tartą i wymieszaj.
Następnie na tej samej patelni rozbij dwa jajka i poczekaj, aż białko się zetnie.
Voila! Gotowe! <3
T: 22g
W: 30,3g
Czas przygotowania
15 minutSkładniki
380g szparagów2 jaja
20g bułki tartej
10g masła klarowanego
Przygotowanie
Złap szparagi na końcach i zacznij je zginać. Powinny ułamać się w miejscu, w którym kończy się łykowata łodyga. Innym sposobem jest sprawdzanie nożem, gdzie łykowatość się kończy i obcinanie łodyg tam, gdzie skórka zrobiła się miękka. Osobiście wolę pierwszą wersję.Rozgrzej patelnię, a na niej masło klarowane. Wrzuć szparagi, gdy masło całkowicie się roztopi. To bardzo ważne, by patelnia była mocno rozgrzana, by zarumienić szparagi z każdej strony, ale nie rozgotować pędów. Pamiętaj, że szparagi nie powinny być na patelni dłużej niż 3-4 minuty. Po 4 minutach wnętrze zrobi się zbyt miękkie, a skórka gumowata.
Chwilę przed zdjęciem szparagów z patelni, wsyp do nich bułkę tartą i wymieszaj.
Następnie na tej samej patelni rozbij dwa jajka i poczekaj, aż białko się zetnie.
Voila! Gotowe! <3
Kaloryczność
398 kcalBiałko, Tłuszcz, Węglowodany
B: 23,4gT: 22g
W: 30,3g
Tags:
przepisy
0 comments