Menu na wakacje
Co jeść, by uodpornić skórę na szkodliwe działanie promieniowania słonecznego? Natura przychodzi nam z pomocą! Wszelkie nowalijki to coś, co powinno znaleźć się w Twoim menu. Włącz do codziennego jadłospisu poniższe produkty.
(źródła: Women's Health, AbcZdrowia, Wikipedia, PoradnikZdrowie)
Pomidor
Zawiera likopen, którego właściwości antyoksydacyjne pomogą uchronić DNA przed uszkodzeniami słonecznymi. Dodatkowo poprawi stan układu krwionośnego i ochroni przed niektórymi nowotworami.Szpinak
Zielone warzywa liściaste zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Szpinak zawiera magnez, kwas foliowy, żelazo, witaminę K oraz witaminy z grupy B.Ogórek
Powinno się jeść to warzywa zwłaszcza w upały. Składa się w 97% z wody, więc pomaga szybko ugasić pragnienie. Zawiera witaminę C, wapń, potas, który wspomaga pracę serca.Herbata
Jedna filiżanka czarnej i zielonej herbaty dziennie pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu skóry dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu. Zielona herbata zapobiega poparzeniom słonecznym (oczywiście nie czyni cudów, przed wyjściem na słońce trzeba zastosować filtry ochronne). Dzięki zawartości teiny herbaty mają działanie pobudzające i orzeźwiające.Czarna porzeczka
Dzięki dużej zawartości witaminy C, chronią przed przeziębieniem, zapobiegają stanom zapalnym i spowalniają wchłanianie cukru!Jagody
Wspomagają działanie układu trawiennego. Pomagają przy wszelkich zatruciach, ponieważ wychwytują z organizmu toksyny. Maja właściwości przeciwbakteryjne i, tak jak żurawina, pomagają w infekcjach dróg moczowych.Jeżyny
Zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wit. C i E zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Wit. K, wapń i magnez wspomagają procesy tworzenia tkanki kostnej. Sok wzmacnia organizm w walce z przeziębieniami, gorączką i grypą. napar z liści stosuje się przeciwbiegunkowo.Kawa
Dzięki badaniom National Cancer Intitute wiemy, że ludzie pijący więcej kawy, mają mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka od tych, którzy kawy piją mniej lub wcale. Optymalna ilość to 4 filiżanki dziennie - obniżą o 20% ryzyko zachorowania. Kawa bezkofeinowa nie posiada takich właściwości.Buraki
Nie tylko wspomagają układ krwionośny, ale pomagają w walce z wirusami, oczyszczają organizm i wspomagają przemianę materii.Bób
Jest źródłem białka, wapnia i żelaza. Zawiera kwas foliowy.Agrest
Zawiera dużo witamin, w tym wit. A oraz luteinę, która zapobiega chorobom oczu i działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB.(źródła: Women's Health, AbcZdrowia, Wikipedia, PoradnikZdrowie)
Tags:
odżywianie
uroda
0 comments