Menu na wakacje

Co jeść, by uodpornić skórę na szkodliwe działanie promieniowania słonecznego? Natura przychodzi nam z pomocą! Wszelkie nowalijki to coś, co powinno znaleźć się w Twoim menu. Włącz do codziennego jadłospisu poniższe produkty.

Pomidor

Zawiera likopen, którego właściwości antyoksydacyjne pomogą uchronić DNA przed uszkodzeniami słonecznymi. Dodatkowo poprawi stan układu krwionośnego i ochroni przed niektórymi nowotworami.

Szpinak

Zielone warzywa liściaste zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Szpinak zawiera magnez, kwas foliowy, żelazo, witaminę K oraz witaminy z grupy B.


Ogórek

Powinno się jeść to warzywa zwłaszcza w upały. Składa się w 97% z wody, więc pomaga szybko ugasić pragnienie. Zawiera witaminę C, wapń, potas, który wspomaga pracę serca.

Herbata

Jedna filiżanka czarnej i zielonej herbaty dziennie pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu skóry dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu. Zielona herbata zapobiega poparzeniom słonecznym (oczywiście nie czyni cudów, przed wyjściem na słońce trzeba zastosować filtry ochronne). Dzięki zawartości teiny herbaty mają działanie pobudzające i orzeźwiające.


Czarna porzeczka

Dzięki dużej zawartości witaminy C, chronią przed przeziębieniem, zapobiegają stanom zapalnym i spowalniają wchłanianie cukru!

Jagody 

Wspomagają działanie układu trawiennego. Pomagają przy wszelkich zatruciach, ponieważ wychwytują z organizmu toksyny. Maja właściwości przeciwbakteryjne i, tak jak żurawina, pomagają w infekcjach dróg moczowych.

Jeżyny

Zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wit. C i E zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Wit. K, wapń i magnez wspomagają procesy tworzenia tkanki kostnej. Sok wzmacnia organizm w walce z przeziębieniami, gorączką i grypą. napar z liści stosuje się przeciwbiegunkowo.

Kawa

Dzięki badaniom National Cancer Intitute wiemy, że ludzie pijący więcej kawy, mają mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka od tych, którzy kawy piją mniej lub wcale. Optymalna ilość to 4 filiżanki dziennie - obniżą o 20% ryzyko zachorowania. Kawa bezkofeinowa nie posiada takich właściwości. 

Buraki

Nie tylko wspomagają układ krwionośny, ale pomagają w walce z wirusami, oczyszczają organizm i wspomagają przemianę materii. 


Bób

Jest źródłem białka, wapnia i żelaza. Zawiera kwas foliowy.

Agrest

Zawiera dużo witamin, w tym wit. A oraz luteinę, która zapobiega chorobom oczu i działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

(źródła: Women's Health, AbcZdrowia, Wikipedia, PoradnikZdrowie)




Share:

0 comments