Czytaj etykiety vol. III: Co oznacza E?
Czym jest "E"?
Kod "E" to po prostu numer chemicznego dodatku do żywności uznany przez instytucje UE za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nie oznacza to jednak, że jest korzystny dla zdrowia. Lista "E" jest sporządzana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Warto wiedzieć, że nie obejmuje ona dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, ponieważ zgodnie z prawem unijnym nie trzeba ich specyfikować, gdy stężenie nie przekracza 1% masy produktu.Pamiętaj, że lepiej wystrzegać się "ulepszaczy", które służą tylko temu, by uatrakcyjnić produkt. Im mniej składników - tym lepiej.
Ściąga z "E"
Zanim dogłębnie przeanalizuję używane w produkcji chemiczne dodatki i ich oznaczenia, wrzucam krótką ściągę z najczęściej stosowanych "E" którą możesz wydrukować i wrzucić do portfela.Poniżej zamieszczam listę, dzięki której dowiesz się, czy w danym produkcie użyto barwnika, konserwantu itd oraz czy jest on nieszkodliwy, podejrzany, czy niebezpieczny.
"E100-199" - barwniki, pigmenty
nieszkodliwe:
E100 - kurkuminaE101 - ryboflawiny
E140 - chlorofile
E141 - kompleksy miedziowe chlorifili i chlorofilin
E153 - węgiel roślinny
E160a - karoteny
E161 - grupa ksantofili
E162 - betanina
E163 - antocyjany
E170 - węglan wapnia
podejrzane:
E171 - dwutlenek tytanu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg masy ciała)E172 - tlenek żelaza (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg masy ciała)
szkodliwe:
E102 - tartazyna (alergenna, niewskazana dla astmatyków, dzieci i kobiet w ciąży)E104 - żółcień chinolowa (alergenna, niewskazana dla astmatyków)
E110 - żółcień pomarańczowa FCF (alergenna, niewskazana dla astmatyków, potencjalnie kancerogenna)
E120 - kwas karminowy (alergenny, niewskazany dla astmatyków, )
E122 - azorubina (alergenna, niewskazana dla astmatyków, potencjalnie kancerogenna)
E123 - amarant (alergenny, niewskazany dla astmatyków, dzieci i kobiet w ciąży)
E124 - czerwień koszenilowa A (alergenna, niewskazana dla astmatyków, możliwe, że kancerogenna)
E127 - erytrozyna (alergenna, może powodować światłowstręt, negatywnie wpływa na narządy wewnętrzne)
E131 - błekit patentowy 5 (alergenny, może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe)
E132 - indygokarmin (alergenny, niewskazany dzieciom, potencjalnie kancerogenny)
E151 - czerń PN (alergenny, negatywnie wpływa na nerki)
E173 - aluminium (bardzo toksyczny, zakazany w Australii)
E174 - srebro (toksyczne, zakazane w Australii)
"E200-299" - konserwanty
nieszkodliwe:
E260 - kwas octowyE261 - octan potasu
E262 - octany sodu
E263 - octan wapnia
E270 - kwas mlekowy
podejrzane:
E200 - kwas sorbowy (alergenny, dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała)E202 - sorbinian potasu (alergenny, dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała)
E203 - sorbinian wapnia (alergenny, dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała)
E221 - siarczyn sodu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E222 - wodorosiarczyn sodu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E223 - dwusiarczyn sodu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E224 - dwusiarczyn potasu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E226 - siarczyn wapnia (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E227 - wodorosiarczyn wapnia (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E239 - heksametylenotetraamina (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,15 mg/kg masy ciała)
E280 - kwas propionowy (w kontakcie ze skórą parzy ją, może powodować nieżyt nosa i żołądka)
E281 - propionian sodu (potencjalne zagrożenie dla mikrobioty jelitowej)
E282 - propionian wapnia (potencjalnie alergenny)
E283 - propionian potasu (potencjalne zagrożenie dla mikrobioty jelitowej)
szkodliwe:
E210 - kwas benzoesowy (alergenny, toksyczny dla układu nerwowego, wpływa negatywnie na płuca)E211 - benzoesan sodu (działa drażniąco na układ pokarmowy, w połączeniu z wit. C może przekształcić się w rakotwórczy benzen)
E212 - benzoesan potasu (alergenny, działa drażniąco na układ pokarmowy)
E213 - benzoesan wapnia (alergenny, niewskazany dla dzieci)
E214 - benzoesan etylu (alergenny, potencjalnie kancerogenny)
E220 - dwutlenek siarki (niewskazany dla astmatyków, dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała)
E230 - difenyl (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,05 mg/kg masy ciała)
E231 - fenylofelon (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,2 mg/kg masy ciała, niewskazany dla dzieci)
E232 - sól sodowa fenylo-fenolu (dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,2 mg/kg masy ciała, niewskazany dla dzieci)
E249 - azotyn potasu (toksyczny, potencjalnie kancerogenny)
E250 - azotyn sodu (potencjalnie kancerogenny)
E251 - azotan sodu (podczaspodgrzewania może przekształcić się w azotyny)
E252 - azotan potasu (podczaspodgrzewania może przekształcić się w azotyny)
"E300-399" - antyutleniacze
nieszkodliwe:
E300 - kwas akrobinowy (witamina C)E301 - askorbinian sodu
E302 - askorbinian wapnia
E304 - estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E306-309 mieszanina tokoferoli
E322 - lecytyny
E325 - mleczan sodu
E326 - mleczan potasu
E335 - winiany sodu
E336 - winiany potasu
E337 - winiany wapnia
E339 - fosforany sodu
E340 - fosforany potasu
E341 - fosforany wapnia
podejrzane:
E311 - galusan oktylu (alergenny, niewskazany dla dzieci)E312 - galusan dodecylu (alergenny, niewskazany dla dzieci)
E327 - mleczan wapnia (niewskazany dla dzieci)
E330 - kwas cytrynowy (może zaburzać wchłanianie wapnia)
E331 - cytryniany sodu (może zmieniać działanie niektórych leków)
E332 - cytryniany potasu (alergenny)
E333 - cytryniany wapnia (alergenny)
E334 - kwas L(+)-winowy (może wywołac biegunkę)
E338 - kwas fosforowy (wypłukuje wapń, hamuje wymioty)
szkodliwe:
E310 - galusan propylu (alergenny, niewskazany dla dzieci, utrudnia wchłanianie żelaza)E320 - butylohydroksyanizol (BHA) (alergenny, negatywnie wpływa na narządy wewnętrzne, niewskazany dla dzieci)
E321 - butylohydroksytoluen (BHT) (alergenny, niewskazany dla astmatyków, kancerogenny)
"E400-499" - zagęszczacze, emulgatory, stabilizatory i inne środki zmieniające konsystencję produktów spożywczych
nieszkodliwe:
E400 - kwas alginowyE401 - alginian sodu
E402 - alginian potasu
E404 - alginian wapnia
E410 - mączka chleba świętojańskiego
E412 - guma guar
E415 - guma ksantanowa
E422 - fosfatydy amonu
E440 - pektyny
E471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
podejrzane:
E405 - alginian glikolu propylenowego (alergenny, może wywierać efekt przeczyszczający)E414 - guma arabska (alergenna, niewskazana dla astmatyków)
E420 - sorbitol (niewskazany dla dzieci i kobiet w ciąży, może wywierać efekt przeczyszczający i nasilać objawy jelita nadwrażliwego)
E450 - difosforany (mogą uszkadzać nerki, wypłukuje wapń)
E465 - etylometyloceluloza (może wywołać bóle brzucha, wzdęcia, biegunki)
E466 - guma celulozowa (może wywołać bóle brzucha, wzdęcia, biegunki)
0 comments