Cukinia w cieście z sezamem

Kolejna propozycja obiadu lub kolacji. Przepyszna i zdrowa cukinia w chrupiącym cieście posypana prażonym sezamem. To kolejny przykład na to, że z "niczego" w lodówce, można zrobić pyszne danie.

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:
1 duża cukinia
bułka tarta
sezam prażony (miałam go od czasu, gdy robiłam sushi maki)
3 jajka

+ gotowa surówka na wagę



Przygotowanie:
Cukinię pokrój w plasterki - mogą być trochę grubsze - wtedy będzie się lepiej maczało w jajku i bułce. Następnie otocz je w roztrzepanym jajku (możesz dodać kilka przypraw, np. sól, pieprz, pietruszkę). Bułkę tartą wymieszaj z prażonym sezamem. Cukinię zamoczoną w jajku obtocz w bułce i sezamie jak na zdjęciu.


Rozgrzej patelnię, nalej troszkę oleju, by bułka się nie spaliła. Smaż cukinie na małym ogniu aż się zarumieni (tak jak na zdjęciu).








Nałóż na talerz złociste talarki i surówkę. Gotowe! Smacznego :)

Share:

0 comments