Dieta dla lśniących i mocnych włosów
Które składniki diety wzmacniają włosy?
■Żółtka jaj, otręby pszenne, soja, płatki owsiane zawierają cystynę, która ma zbawienny wpływ na wzrost włosów.
■Jęczmień, ryż naturalny, żółte sery, ostrygi, jajka zawierają cynk, który aktywizuje enzymy białek i korzystnie wpływa na gospodarkę witaminą A. Jest to bardzo ważne, żeby włosy rosły zdrowe i mocne.
■Szpinak, orzechy włoskie, natka pietruszki, kukurydza, brzoskwinie oraz fasola zawierają jony żelaza,które dostarczają energii komórkom mającym wpływ na powstawanie cebulek włosów.
■Mięso obfituje w miedź, działającą wzmacniająco na strukturę włosów. To pierwiastek niezbędny do prawidłowej gospodarki żelaza w organizmie, którego niedobór jest bardzo szkodliwy dla włosów. Miedź zapobiega np. ich odbarwieniom.
■Tuńczyk zawiera tłuszcze, które sprawiają, że włosy nabierają sprężystości i stają się silniejsze. Ta ryba ma też inną zaletę. Jest niskokaloryczna – 100 g tuńczyka to tylko 130 kcal.
0 comments