Dieta dla lśniących i mocnych włosów

Które składniki diety wzmacniają włosy?


Żółtka jaj, otręby pszenne, soja, płatki owsiane zawierają cystynę, która ma zbawienny wpływ na wzrost włosów.

Jęczmień, ryż naturalny, żółte sery, ostrygi, jajka zawierają cynk, który aktywizuje enzymy białek i korzystnie wpływa na gospodarkę witaminą A. Jest to bardzo ważne, żeby włosy rosły zdrowe i mocne.

Szpinak, orzechy włoskie, natka pietruszki, kukurydza, brzoskwinie oraz fasola zawierają jony żelaza,które dostarczają energii komórkom mającym wpływ na powstawanie cebulek włosów.

Mięso obfituje w miedź, działającą wzmacniająco na strukturę włosów. To pierwiastek niezbędny do prawidłowej gospodarki żelaza w organizmie, którego niedobór jest bardzo szkodliwy dla włosów. Miedź zapobiega np. ich odbarwieniom.

Tuńczyk zawiera tłuszcze, które sprawiają, że włosy nabierają sprężystości i stają się silniejsze. Ta ryba ma też inną zaletę. Jest niskokaloryczna – 100 g tuńczyka to tylko 130 kcal.

Share:

0 comments