Skondensowana energia

Na dworze robi się coraz cieplej, zbliża się wiosna. Trzeba wzmacniać swoją odporność, ponieważ jest to okres osłabienia, przesilenia wiosennego, rozbieramy się, a przedwiosenny wiatr może być zdradliwy. Dlatego prawidłowy jadłospis na wczesnowiosenny dzień powinien zawierać posiłki na które składają się:

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE, zawarte w pełnoziarnistym chlebie, płatkach, ziemniakach, makaronie, kaszach. Energia z tych produktów jest uwalniana przez dłuższy czas. Produkty zbożowe z pełnego ziarna są bogate też w witaminy z grupy B i magnez.
BIAŁKO, które znajdziesz w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach, żółtych serach i innych przetworach mlecznych.
WITAMINĘ C, która jest antyoksydantem. Chroni też naczynia krwionośne przed przenikaniem wirusów do krwiobiegu. Szukaj jej w kiwi, soku z czarnej porzeczki, kapuście świeżej i kiszonej. Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty zawierają też rutynę, która dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne.
WITAMINĘ A, zwaną witaminą antyinfekcyjną. Organizm wytworzy ją z prowitaminy A, którą znajdziesz w żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach oraz ciemnozielonych liściach warzyw.
CYNK, obecny w chudym mięsie, rybach, owocach morza, nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni i słonecznika oraz grubych kaszach i produktach z ciemnej mąki. Wspomaga także układ odpornościowy.
ŻELAZO, główny budulec czerwonych krwinek. A ponieważ anemia może być jedną z przyczyn spadku odporności, jedz bogate w żelazo mięso, ryby, żółtka jaj oraz warzywa (brokuły, dynia, papryka, cykoria czy burak ćwikłowy).

Share:

0 comments