czwartek, 26 sierpnia 2010

Hibiskus - cudowny dar natury

Herbatka z malwy sudańskiej (zwanej także hibiskusem, ketmią szczawiową, roselle, karkade), ma zarówno niezwykły smak, jak i  zaskakujące właściwości lecznicze. Pisał o niej A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, piły nasze babcie. Dlaczego tak wartościowa roślina została przez nas zapomniana?

Tradycja picia herbaty z hibiskusa pochodzi  najprawdopodobniej z Malezji i Indii. W Egipcie uwielbiana i zaparzana do dziś. Pije się ją głównie dla jej właściwości orzeźwiających, ale nie tylko…


O hibiskusie słów kilka…
Hibiskus jest rośliną ozdobną. Jego odmiany są narodowymi kwiatami Korei Północnej Południowej. Jest także uznawany za symbol Malezji, a Hawaje umieściły go w swoim godle.

Napar jest przepięknie czerwony i posiada lekko kwaskowaty smak.


Właściwości lecznicze…
Hibiskus to kwiat o prawdziwie zdrowotnym oddziaływaniu. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartym w nim polisacharydom. Uważa się także, że wzmacnia wątrobę.

Gorąca herbata przeciwdziała infekcjom, działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i obniża gorączkę oraz łagodzi podrażnienia, a schłodzona orzeźwia i dodaje energii.

Hibiskus zawiera wiele dobroczynnych substancji, między innymi antocyjany, które chronią przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenole, które zwalczają wolne rodniki przyspieszające proces starzenia i flawonoidy, które pozwalają zachować młodość na dłużej i chronią przed licznymi chorobami.

A to jeszcze nie wszystko: ta cudowna roślina zawiera sporą dawkę witaminy C i kwasów organicznych: hibiskusowego, cytrynowego i jabłkowego. Ponadto jest źródłem wapnia i soli mineralnych. I wszystkie te substancje znajdują się w kielichach, z których robione są herbatki.

Żeby tego było mało, napar z kwiatu hibiskusa chroni serce. Badania wykazały, że polifenole z ketmi neutralizują wolne rodniki, które niszczą naczynia krwionośne powodując arteriosklerozę, która prowadzi do chorób serca. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi osobom z umiarkowanym nadciśnieniem oraz utrzymać prawidłową ilość cholesterolu.

Sprzyja oczyszczeniu organizmu. Ma lekkie działanie moczopędne, co zapobiega zastojom wody w organizmie. Przyspiesza przemianę materii. Naukowcy wykazali, że herbatka z hibiskusa wspomaga odchudzanie hamując działanie enzymu trawiennego (amylazy) w przewodzie pokarmowym. Brak tego enzymu ogranicza wchłanianie węglowodanów.

Posiada właściwości, które zwiększają zdolności pamięciowe.

Coraz więcej badań wskazuje na to, że napar z hibiskusa może być ważną substancją w profilaktyce cukrzycy.


Jak zaparzyć herbatkę…
Nasyp do kubka płatki hibiskusa według uznania, zalej wrzącą wodą i zaparzaj pod nakryciem 15 minut. Jeśli chcesz, dodaj miodu, ale uważaj, by herbata w momencie dodawania nie przekraczała temperatury 40 stopni, by zachowały się właściwości odżywcze miodu.



Hibiskus w kuchni…
Nie służy jedynie do zaparzania naparu. Z hibiskusa można przygotować wina, syropy, dżemy, galaretki, lody, ciastka i puddingi. Idealnie nadaje się do aromatyzowania nim masła, sosów i desery. Liście można zjadać się w postaci sałatek, dodawać do warzyw lub mięsa. Prażone nasiona stanowiły substytut kawy, a świeże podstawę do przyrządzania zup i sosów.


Hibiskus w Twoim kremie…
Jak już wiesz kwiat ten zawiera flawonoidy, a te działają ujędrniająco, i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, co chroni skórę przed powstawaniem pajączków. Przyczynia się do zmniejszenia ilości substancji konserwujących w kremach, maściach czy emulsjach, ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości.

Jest uznawany za jeden z najlepszych przeciwutleniaczy pochodzenia naturalnego.

Hibiskus w kosmetykach ma działanie łagodzące i zmiękczające. A zawarte w nim kwasy są najlepszymi naturalnymi środkami złuszczającymi, które swoje zastosowanie znajdują w peelingach.
Olej z hibiskusa znajduje zastosowanie w walce z cellulitem. Jest też bardzo dobrym naturalnym samoopalaczem.


To wszystko może hibiskus - prawdziwie cudowna roślina o fantastycznym działaniu leczniczo-upiększającym, a także znakomitych walorach smakowych. Szczerze polecam. Na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Dobrze wiedzieć, że hibiskus ma tyle cudownych właściwości;) Kupiłam naturalną eko herbatkę z kwiatem hibiskusa, dziką różą, suszonym jabłkiem,... i zastanawiałam się właśnie jakie mogą kryć się w niej dobrodziejstwa;) Świetnie napisany post!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts with Thumbnails