Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG)
Indeks glikemiczny zawiera informację, jaki wpływ na ilość glukozy we krwi ma spożycie określonego produktu. Gdy potocznie nazywany "cukier" we krwi wzrasta szybko i wysoko - mamy do czynienia z produktem o wysokim indeksie glikemicznym. I na odwrót. Jeśli glukoza we krwi pozostaje względnie na tym samym poziomie - spożyliśmy produkt o niskim indeksie glikemicznym. Mowimy o niskim indeksie glikemicznym, gdy IG <55.
Ważne!
Świadomy wybór to także produkty niskoprzetworzone. Cukier, który naturalnie występuje w żywności jest o wiele lepszy, niż ten, który jest dodatkiem do produktów - tych najlepiej unikać.
Wszelkie informacje o indeksie glikemicznym (o co chodzi, jak to działa) oraz tabele z produktami spożywczymi znajdziesz w zakładce "indeks i ładunek glikemiczny produktów".
Warzywa o niskim indeksie glikemicznym
Owoce o niskim indeksie glikemicznym
Produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym
Tłuszcze, mięso, jaja i ryby
W większości mają zerowy lub niski indeks glikemiczny ze względu na niską zawartość węglowodanów.
Tags:
odżywianie
0 comments