Tagliatelle z mulami w sosie pomidorowym

Cześć! Powracam po przerwie w nowej formie, z nową odsłoną bloga i nowymi przepisami na zdrowy styl życia! Uwielbiam owoce morza (wszystkie!), więc pewnego pięknego razu postanowiłam wcielić dietetyczny pomysł w życie.

Czego potrzebujesz do przygotowania tagliatelle z mulami w sosie pomidorowym?
Oto lista zakupów:

  • małże
  • pomidory w puszce bez skórek (jeśli jest wiosna/lato nie wahaj się użyć tych ze świeżych zbiorów)
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy (polecam czytać etykiety)
  • pełnoziarniste żytnie tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • kiełki jarmużu
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

Jak przygotować?
Do gotującej się wody wsyp pełnoziarniste tagliatelle. Na patelni polanej oliwą z oliwek zeszklij cebulkę, a następnie dodaj małże i pomidory. Do smaku wedle woli dodaj przyprawy (ogranicz sól). By zagęścić sos, dodaj wedle uznania koncentrat pomidorowy. Po ugotowaniu makaronu (sprawdź czas gotowania na opakowaniu) wyłóż go na talerz, polej pysznym sosem i posyp kiełkami jarmużu oraz bazylią. Smacznego!

Dobrze wiedzieć!
Owoce morza to świetne źródło wysokowartościowego białka, zawierają witaminy z grupy B (PP, B12), jodu, wapnia, selenu i fluoru. Zawierają także żelazo, cynk i magnez.
Pomidory - wg danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference jedząc pomidory dostarczasz swojemu organizmowi całe mnóstwo witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A. witamina E. witamina K, witamina C) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód cynk).
Makaron żytni pełnoziarnisty jest źródłem błonnika oraz wielu witamin, m.in: witaminy B3 i kwasu foliowego oraz minerałów - zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i mangan. Więcej o pełnoziarnistych produktach dowiesz się tutaj.


Share:

0 comments