Kolejny powód, by jeść zieleninę. Zielone przepisy
W zielonych warzywach (szpinaku, brokułach i kapuście) odkryto nową substancję, która może zmniejszać ryzyko chorób serca i układu krążenia. To kwas liponowy. Jak udowodnili naukowcy, może on obniżać poziom trójglicerydów we krwi nawet o ok.60%. Jest on przeciwutleniaczem, wpływa też na poziom glukozy we krwi, ułatwiając jej transport do mięśni. Sprawdź "zielone" przepisy!
ZIELONA ZUPA SZCZAWIOWO-SZPINAKOWA
składniki
1 mały seler
3 średnie ziemniaki
20 dag szczawiu
80 dag szpinaku
1 pęczek natki
3 łyżki masła
0,5 szkl śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,5 gałki muszkatałowej
przygotowanieZiemniaki i seler obierz i ugotuj razem do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, że seler gotuje się dłużej niż ziemniaki (30-35 min), włóż go więc do garnka 15 minut wcześniej. Ugotowane warzywa odcedź. Litr wywaru zachowaj.
Szpinak i szczaw wypłucz, obetnij łodyżki, liście drobno pokrój. W garnku zrumień masło, dodaj szpinak, szczaw i pieprz. Podduś parę minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Zalej wywarem z ziemniaków i selera, dodaj utartą na tarce gałkę muszkatołową i koncentrat pomidorowy. Posól, przykryj i gotuj 15 minut.
Ziemniaki i seler przetrzyj przez sito, dodaj do zupy. Zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę, dodaj pokrojoną drobno natkę i dokładnie wymieszaj.
ZIELONA FASOLKA W SOSIE Z MĄKI SOJOWEJ
W Indiach w świątyniach Ramy, inkarnacji Kryszny uznanej za przykład doskonałego króla, też grają w zielone. Rama miał zielonkawy odcień skóry, taki kolor mają też posążki w jego świątyniach. W rocznicę urodzin Ramy pielgrzymów, którzy przybyli, aby złożyć hołd Ramie, częstuje się tylko zielonymi potrawami. Oto przepis na wspaniałą zieloną fasolkę, której udało mi się spróbować w jednej ze świątyń.
W Indiach sos przyrządza się z mąki z grochu włoskiego. Ponieważ trudno ją u nas dostać, zastąpiłam ją sojową.
składniki
2 łyżki mąki sojowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka musztardy
0,5 szkl. śmietany
4 łyżki masła
0,5 szkl jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki kg zielonej fasolki szparagowej
przygotowanieFasolkę umyj, obetnij ogonki, każdą przełam na pół. Gotuj w osolonej wodzie 8-10 minut. Odcedź, zostawiając szklankę wywaru.
Na średnim ogniu, w garnku o grubym dnie roztop masło. Wsyp do niego przyprawy, zamieszaj, wsyp obie mąki. Dokładnie rozprowadź, żeby mąka dobrze się połączyła z masłem i żeby nie było grudek.
Teraz powoli wlej do garnka wywar z gotowanej fasolki. Cały czas mieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i wsyp do niej fasolkę, zalej wszystko śmietaną zmieszaną z jogurtem i musztardą, posól do smaku, jeszcze raz zamieszaj.
Przykryj i gotuj na małym ogniu następne 10 minut.
Podawaj z ryżem lub pieczywem.
ZIELONA SAŁATKA
składniki
1 duża sałata
garść liści rzodkiewki
1 awokado
1 mała zielona cukinia
1 zielona papryka
0,5 szkl. zielonych oliwek
1 duży ogórek
0,5 szkl. łuskanych pistacji
0,5 szkl. zielonego groszku
1 pęczek koperku
0,5 szkl. śmietany
przygotowanieWszystkie warzywa umyj i osusz. Sałatę i liście rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki. Miąższ z awokado pokrój w kostkę (dobre awokado jest miękkie), a ogórek i cukinię (nie obrane) w cienkie plasterki. Paprykę w słupki, oliwki na pół. Wymieszaj wszystko w szklanej misce z orzeszkami i groszkiem. Koperek posiekaj. Śmietanę połącz z koperkiem, posól i polej nią sałatkę.
Zieloną sałatkę warto jeść do każdego posiłku: na śniadanie, obiad i kolację.
ZIELONA ZAPIEKANKA
składniki
1 duży brokuł
garść zielonej fasolki
1 szkl. zielonego groszku
1 łyżeczka masła
0,5 szkl. orzechów nerkowca (niekoniecznie)
15 dag żółtego sera
SOS:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka curry
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka oregano
przygotowanieBrokuły podziel na różyczki, fasolkę pokrój na pół i wszystko z groszkiem ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 min). Warzywa powinny być jędrne, nie za miękkie. Odcedź, zostawiając szklankę wywaru, wykorzystasz go do sosu.
Orzechy usmaż na patelni na łyżeczce masła na złoty kolor. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W osobnym rondlu o grubym dnie zrób sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i curry. Praż na małym ogniu 2 minuty. Powoli, cały czas mieszając, wlej do rondla mleko i wywar z warzyw. Dodaj oregano, posól. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. W blaszce do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu poukładaj zielone warzywa, posyp orzechami, zalej sosem, a na wierzchu rozłóż równomiernie żółty ser. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Podawaj na gorąco z ziemniakami lub ryżem.
W zimie zamiast świeżych użyj mrożonych warzyw.
ZIELONA ZUPA SZCZAWIOWO-SZPINAKOWA
składniki
1 mały seler
3 średnie ziemniaki
20 dag szczawiu
80 dag szpinaku
1 pęczek natki
3 łyżki masła
0,5 szkl śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,5 gałki muszkatałowej
przygotowanieZiemniaki i seler obierz i ugotuj razem do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, że seler gotuje się dłużej niż ziemniaki (30-35 min), włóż go więc do garnka 15 minut wcześniej. Ugotowane warzywa odcedź. Litr wywaru zachowaj.
Szpinak i szczaw wypłucz, obetnij łodyżki, liście drobno pokrój. W garnku zrumień masło, dodaj szpinak, szczaw i pieprz. Podduś parę minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Zalej wywarem z ziemniaków i selera, dodaj utartą na tarce gałkę muszkatołową i koncentrat pomidorowy. Posól, przykryj i gotuj 15 minut.
Ziemniaki i seler przetrzyj przez sito, dodaj do zupy. Zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę, dodaj pokrojoną drobno natkę i dokładnie wymieszaj.
ZIELONA FASOLKA W SOSIE Z MĄKI SOJOWEJ
W Indiach w świątyniach Ramy, inkarnacji Kryszny uznanej za przykład doskonałego króla, też grają w zielone. Rama miał zielonkawy odcień skóry, taki kolor mają też posążki w jego świątyniach. W rocznicę urodzin Ramy pielgrzymów, którzy przybyli, aby złożyć hołd Ramie, częstuje się tylko zielonymi potrawami. Oto przepis na wspaniałą zieloną fasolkę, której udało mi się spróbować w jednej ze świątyń.
W Indiach sos przyrządza się z mąki z grochu włoskiego. Ponieważ trudno ją u nas dostać, zastąpiłam ją sojową.
składniki
2 łyżki mąki sojowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka musztardy
0,5 szkl. śmietany
4 łyżki masła
0,5 szkl jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki kg zielonej fasolki szparagowej
przygotowanieFasolkę umyj, obetnij ogonki, każdą przełam na pół. Gotuj w osolonej wodzie 8-10 minut. Odcedź, zostawiając szklankę wywaru.
Na średnim ogniu, w garnku o grubym dnie roztop masło. Wsyp do niego przyprawy, zamieszaj, wsyp obie mąki. Dokładnie rozprowadź, żeby mąka dobrze się połączyła z masłem i żeby nie było grudek.
Teraz powoli wlej do garnka wywar z gotowanej fasolki. Cały czas mieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i wsyp do niej fasolkę, zalej wszystko śmietaną zmieszaną z jogurtem i musztardą, posól do smaku, jeszcze raz zamieszaj.
Przykryj i gotuj na małym ogniu następne 10 minut.
Podawaj z ryżem lub pieczywem.
ZIELONA SAŁATKA
składniki
1 duża sałata
garść liści rzodkiewki
1 awokado
1 mała zielona cukinia
1 zielona papryka
0,5 szkl. zielonych oliwek
1 duży ogórek
0,5 szkl. łuskanych pistacji
0,5 szkl. zielonego groszku
1 pęczek koperku
0,5 szkl. śmietany
przygotowanieWszystkie warzywa umyj i osusz. Sałatę i liście rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki. Miąższ z awokado pokrój w kostkę (dobre awokado jest miękkie), a ogórek i cukinię (nie obrane) w cienkie plasterki. Paprykę w słupki, oliwki na pół. Wymieszaj wszystko w szklanej misce z orzeszkami i groszkiem. Koperek posiekaj. Śmietanę połącz z koperkiem, posól i polej nią sałatkę.
Zieloną sałatkę warto jeść do każdego posiłku: na śniadanie, obiad i kolację.
ZIELONA ZAPIEKANKA
składniki
1 duży brokuł
garść zielonej fasolki
1 szkl. zielonego groszku
1 łyżeczka masła
0,5 szkl. orzechów nerkowca (niekoniecznie)
15 dag żółtego sera
SOS:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka curry
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka oregano
przygotowanieBrokuły podziel na różyczki, fasolkę pokrój na pół i wszystko z groszkiem ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 min). Warzywa powinny być jędrne, nie za miękkie. Odcedź, zostawiając szklankę wywaru, wykorzystasz go do sosu.
Orzechy usmaż na patelni na łyżeczce masła na złoty kolor. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W osobnym rondlu o grubym dnie zrób sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i curry. Praż na małym ogniu 2 minuty. Powoli, cały czas mieszając, wlej do rondla mleko i wywar z warzyw. Dodaj oregano, posól. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. W blaszce do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu poukładaj zielone warzywa, posyp orzechami, zalej sosem, a na wierzchu rozłóż równomiernie żółty ser. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Podawaj na gorąco z ziemniakami lub ryżem.
W zimie zamiast świeżych użyj mrożonych warzyw.
0 comments