Jedzenie, które leczy

✿ Aloes i sok z echinacei należą do tzw. immunostymulatorów. Dzięki ich działaniu w krwiobiegu pojawiają się makrofagi, czyli komórki, które atakują szkodliwe drobnoustroje. 

✿ Maliny zawierają naturalne salicylany, czyli substancje przeciwzapalne. Herbata z sokiem malinowym czy kompot z mrożonych malin świetnie się sprawdzą przy przeziębieniu. 

✿ Miód działa bakteriostatycznie, antyseptycznie, stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Ale pyłki roślin w nim obecne są silnymi alergenami. 

✿ Czosnek i cebula zawierają związki bakterio- i grzybobójcze. Są jednak ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia.

✿ Tran od wieków znany jest z właściwości wzmacniających organizm. Zawdzięcza je zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym Omega-3 i Omega-6. 

✿ Jogurty i fermentowane napoje mleczne zawierają bakterie probiotyczne, które wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit i wzmacniają odporność całego organizmu.

Share:

0 comments