Olej arganowy – eliksir młodości

Bez wahania można powiedzieć, że olej arganowy jest dobry na wszystko. To „złoto Maroka”, które jest obecnie składnikiem większości ekskluzywnych kremów, znalazło zastosowanie nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale także w kuchni! Nie tylko intensywnie odżywia i nawilża, opóźnia procesy starzenia, ujędrnia, jest stosowany w leczeniu trądziku, wzmacnia odporność, ale także nadaje potrawom niesamowity smak i zapach.

Działanie
Ta oleista substancja o złotym kolorze i delikatnym zapachu zawiera polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega 6 i 9, a także witaminę E. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni skórę przed niszczącym działaniem czynników zewnętrznych i sprzyja odnawianiu się komórek. Zapewnia skórze odpowiednie nawodnienie, elastyczność i odżywienie, a co za tym idzie, jest idealnym preparatem, który zapobiega starzeniu się skóry. Sprzyja gojeniu i regeneracji naskórka, ponieważ działa przeciwzapalnie i łagodząco.  Reguluje także pracę gruczołów łojowych.

Zastosowanie
Olej arganowy stosowany jest zarówno w pielęgnacji skóry twarzy (działanie przeciwzmarszczkowe), ciała (działanie ujędrniające), jak i włosów (w celu ich nawilżenia i ochrony przed rozdwajaniem się końcówek). Można go wcierać w paznokcie (szczególnie te kruche i rozdwajające się) i skórki. Poleca się go w walce z trądzikiem, łuszczycą, czy egzemą, a także na cellulit, rozstępy i blizny. Jest pomocny w leczeniu reumatyzmu, a podczas masażu pomaga rozluźnić spięte mięśnie.

Jak używać
Jest składnikiem kremów, ale możesz go stosować osobno. By pielęgnować nim twarz, rozgrzej go w dłoniach i nałóż na czystą i wilgotną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Możesz go połączyć z żelem hialuronowym lub nałożyć oba składniki osobno pamiętając o 20-minutowej przerwie między aplikacją. Taka mieszanka działa silnie nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.

Po kąpieli nałóż go na wilgotną skórę, natłuści ją i nawilży. Jeśli nie potrzebujesz dużego natłuszczenia, możesz zmieszać go z balsamem do ciała tuż przed użyciem. By ochronić włosy przed rozdwajaniem się końcówek nałóż olej arganowy na mokre lub suche włosy. Nie spłukuj.
Stosuj na zniszczone dłonie i paznokcie. Możesz go użyć jako maski do włosów, lub mieszać z maseczkami w proszku i kremami zaraz przed ich użyciem.

W kuchni
Olej arganowy spożywczy obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zapobiega zatorom żył, zapewnia lepsze ukrwienie i dotlenienie organizmu. Wspomaga odporność.
Ma delikatny smak prażonych orzechów, co sprawia, że jest idealny jako dodatek do sałatek, do dziczyzny, ryb lub sosu Tzatziki. W Maroku spożywa się go maczając w nim białe pieczywo.
Należy pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia olej arganowy cennych składników, dlatego nie poleca się smażenia na nim..

Zastosowań oleju arganowego jest mnóstwo, czy to w pielęgnacji skóry, czy w kuchni. To, do czego go użyjesz, zależy od Ciebie i Twoich potrzeb.



Tags:

Share:

0 comments