Olej arganowy – eliksir młodości
Bez wahania można
powiedzieć, że olej arganowy jest dobry na wszystko. To „złoto Maroka”, które
jest obecnie składnikiem większości ekskluzywnych kremów, znalazło zastosowanie
nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale także w kuchni! Nie tylko intensywnie
odżywia i nawilża, opóźnia procesy starzenia, ujędrnia, jest stosowany w
leczeniu trądziku, wzmacnia odporność, ale także nadaje potrawom niesamowity
smak i zapach.
Działanie
Ta oleista substancja o złotym kolorze i delikatnym zapachu
zawiera polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega 6 i
9, a także witaminę E. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni skórę przed
niszczącym działaniem czynników zewnętrznych i sprzyja odnawianiu się komórek.
Zapewnia skórze odpowiednie nawodnienie, elastyczność i odżywienie, a co za tym
idzie, jest idealnym preparatem, który zapobiega starzeniu się skóry. Sprzyja gojeniu i regeneracji naskórka, ponieważ działa
przeciwzapalnie i łagodząco. Reguluje
także pracę gruczołów łojowych.
Zastosowanie
Olej arganowy stosowany jest zarówno w pielęgnacji skóry
twarzy (działanie przeciwzmarszczkowe), ciała (działanie ujędrniające), jak i
włosów (w celu ich nawilżenia i ochrony przed rozdwajaniem się końcówek). Można
go wcierać w paznokcie (szczególnie te kruche i rozdwajające się) i skórki. Poleca się go w walce z trądzikiem, łuszczycą, czy egzemą, a
także na cellulit, rozstępy i blizny. Jest pomocny w leczeniu reumatyzmu, a
podczas masażu pomaga rozluźnić spięte mięśnie.
Jak używać
Jest składnikiem kremów, ale możesz go stosować osobno. By
pielęgnować nim twarz, rozgrzej go w dłoniach i nałóż na czystą i wilgotną
skórę twarzy, szyi i dekoltu. Możesz go połączyć z żelem hialuronowym lub nałożyć oba
składniki osobno pamiętając o 20-minutowej przerwie między aplikacją. Taka
mieszanka działa silnie nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.
Po kąpieli nałóż go na wilgotną skórę, natłuści ją i
nawilży. Jeśli nie potrzebujesz dużego natłuszczenia, możesz zmieszać go z balsamem do ciała tuż
przed użyciem. By ochronić włosy przed rozdwajaniem się końcówek nałóż olej
arganowy na mokre lub suche włosy. Nie spłukuj.
Stosuj na zniszczone dłonie i paznokcie. Możesz go użyć jako
maski do włosów, lub mieszać z maseczkami w proszku i kremami zaraz przed ich
użyciem.
W kuchni
Olej arganowy spożywczy obniża poziom „złego” cholesterolu
we krwi, a co za tym idzie zapobiega zatorom żył, zapewnia lepsze ukrwienie i
dotlenienie organizmu. Wspomaga odporność.
Ma delikatny smak prażonych orzechów, co sprawia, że jest
idealny jako dodatek do sałatek, do dziczyzny, ryb lub sosu Tzatziki. W Maroku
spożywa się go maczając w nim białe pieczywo.
Należy pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia olej arganowy
cennych składników, dlatego nie poleca się smażenia na nim..
Zastosowań oleju arganowego jest mnóstwo, czy to w
pielęgnacji skóry, czy w kuchni. To, do czego go użyjesz, zależy od Ciebie i
Twoich potrzeb.
Tags:
uroda
0 comments