Jak zdrowo gotować jarzyny?

Przetwarzanie warzyw nie musi wiązać się z dużym obniżeniem ich wartości odżywczych - udowadniają hiszpańscy naukowcy. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad podczas ich przygotowywania:

1. Zalewaj wrzątkiem większość warzyw i ziemniaki. Pozwala to zniszczyć askorbinazę - enzym rozkładający witaminę C. Dzięki temu ugotowane warzywa będą zdrowsze! Uwaga, aby ugotować czerwony barszcz, buraki trzeba wrzucić do zimnej wody, by uwolniły się barwniki.
2. Używaj szybkowaru - najlepiej nadaje się do ziemniaków i warzyw korzeniowych. Znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Ziemniaki gotują się siedmiokrotnie, a marchew nawet piętnastokrotnie szybciej niż tradycyjnie. To ważne, bo im krótsze gotowanie, tym jarzyny mają więcej witamin.
3. Gotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Zapobiega to wypłukiwaniu składników mineralnych z jarzyn. Zasada ta nie dotyczy brokułów i innych zielonych warzyw. By zachowały naturalny kolor, trzeba je zalać większą ilością wody i ugotować.
4. Przykryj garnek. Pozwala to szybciej ugotować jarzyny. Od tej reguły są jednak wyjątki. Brukselkę, kalafior, brokuły, por i cebulę gotuj początkowo bez pokrywki. Uwalniają się wówczas ostre olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, dzięki temu potrawa ma delikatny smak i zapach. Po 5 -10 minutach możesz przykryć garnek.

Share:

0 comments