Ujędrniające przeciwutleniacze

By mieć młodą i jędrną skórę, powinnaś odpowiednio się odżywiać. Skomponuj swoją dietę tak, by zawierała przeciwutleniacze: witaminy A, C i E. Najlepszym źródłem idealnej do spożycia prowitaminy A są produkty pochodzenia roślinnego (głównie β-karoten). Wątroba zwierząt jest w nią bardzo bogata. Dużo prowitaminy A zawierają m.in. pomidory i marchew, poza tym witamina A znajduje się w nabiale i jajach.

Witaminę C znajdziesz w: świeżych owocach i warzywach (szczególnie zielonoliściastych):

Witamina E występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzecha włoskiego), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.


By skóra pozostała jędrna potrzebne są także nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwięcej ich mają tłuste ryby (np.: łosoś, makrela i sardynki) oraz dobrej jakości białko zwierzęce.

Dla skóry dobre są też produkty sojowe. Soja zawiera estrogeny roślinne, dzięki którym włókna kolagenowe odzyskają sprężystość, a skóra pozbędzie się tendencji do wiotczenia. Szczególnie polecam kotlety sojowe i chleb razowy z ziarnami soi.

Share:

0 comments