Prawidłowe odżywianie w skrócie

By zachować zdrowie przez długie lata, obok utrzymania dobrej kondycji fizycznej, potrzebujesz właściwego odżywiania. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Chleb pełnoziarnisty, płatki, kasze, makarony razowe powinny stanowić jedną trzecią wszystkich produktów, które zjadasz codziennie. Zawierają węglowodany, które dostarczają energii. Pełnoziarniste produkty zawierają błonnik, który reguluje pracę układu trawienia.

Warzywa i owoce powinny stanowić kolejną jedną trzecią dziennego odżywiania. Zaleca się 5 porcji dziennie, a za porcję uważana jest mała garść. Warzywa i owoce są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, które wspomagają pracę całego organizmu. Zapewniają m.in. zdrowe zęby i kości.

Mięso, drób, ryby, fasola, orzechy, nasiona, czyli produkty bogate w białko powinnaś jadać dwa - trzy razy dziennie. Natomiast tłuste ryby (łosoś, makrela) zjadaj dwa razy w tygodniu.

Nabiał - dziennie potrzebujesz tylko dwie - trzy porcje.

Tłuszcze, oleje, słodycze - powinny stanowić jak najmniejszą część zjadanych produktów. Ograniczaj ilości spożywanych słodyczy i tłuszczów nasyconych, które znajdują się w maśle, tłustym mięśnie, żółtym serze i ciastach. Zamień je na tłuszcze nienasycone, czyli oliwę z oliwek, oleje roślinne, orzechy u tłuste ryby.

Pij możliwie najwięcej. Na każdy kilogram Twojego ciała, powinno się wypić 300ml wody. Ogranicz spożycie kofeiny i alkoholu.

Share:

0 comments