Na sklepowych półkach znajdują się różne odmiany ryżu. Jaki jest ich indeks glikemiczny i jakie mają właściwości? I co najważniejsze: który jest najlepszy dla Ciebie?
Ryż dziki
Jego ziarna zawierają aż cztery razy więcej błonnika niż ryż biały. Ma wyraźnie orzechowy posmak, a 100 gramów liczy 364 kcal.
Wspomaga trawienie, a także przyspiesza metabolizm, dlatego polecany jest dla osób na diecie lub tych, które dbają o linię. Jego indeks glikemiczny to 35 - jeść go mogą także diabetycy.
Ryż basmati
Tak jak inne gatunki, ryż basmati nie zawiera glutenu. Jest to lekkostrawna odmiana o łagodnie orzechowym posmaku. 100 g zawiera 372 kcal.
Polecany dla chorych na celakię, a także przy schorzeniach jelita grubego. Bezpiecznie mogą go jeść również niemowlęta. Pondato ryż basmati wzmacnia śledzionę i żołądek. Jego indeks glikemiczny to 50.
Ryż jasminowy
Bogaty w potas i witaminy z grupy B. Jak jego nazwa wskazuje - jego łagodny aromat przypomina zapach jaśminu. 100 g to 367 kcal.
Ta odmiana jest szczególnie polecana osobom z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia. Ryż jasminowy to dobry wybór dla seniorów, osób zapracowanych, a co za tym idzie dla tych, którzy żyją w napięciu i stresie. Indeks glikemiczny wynosi 60.
Ryż biały
To duża ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawiera białko roślinne, ale mało błonnika. Prawie bez smaku. 100 g ma 344 kcal.
Mimo najniższej liczby kalorii z wyżej wymienionych odmian ryżu, nie poleca się go osobom na diecie, ponieważ działa zapierająco (jest dobry na biegunkę), a jego indeks glikemiczny wynosi aż 70.
Warto wspomnieć, że ryż biały otrzymuje się poprzez usunięcie z ryżu brązowego wierzchniej warstwy, przez co traci dużą ilość wartości odżywczych. Częste spożywanie białego ryżu (2 razy na tydzień) podwyższa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Mimo to poleca się go dzieciom, alergikom, rekonwalescentom i pacjentom z chorobami układu pokarmowego ze względu na jego lekkostrawność.
Ryż brązowy
W porównaniu z ryżem białym, jest o wiele bogatszy w witaminy (B6, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, foliany), składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w nieusuniętej łupince. 100 g zawiera około 360 kcal. Wymaga dłuższego gotowania w porównaniu do ryżu białego (około 30 minut).
Jest stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. Ma także działanie obniżające cholesterol. Jest wolniej trawiony, przez co uczucie sytości jest odczuwalne przez dłuższy czas. Jego indeks glikemiczny wynosi 50.
Ryż parboiled
To wersja pośrednia między ryżem białym, a brązowym (ma lekko żółtawy kolor). Jego nazwa odnosi się do obróbki termicznej, której jest poddawany, w wyniku której część składników odżywczych wtłacza się z łupinki do wnętrza ziarna. 100 g zawiera od 337 do 370 kcal, a jego indeks glikemiczny waha się od 50 do 70, w zalezności od produkującej go firmy.
Jest dobrym wyjściem dla osób, którym nie smakuje ryż brązowy, a chcą dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych niż znajduje się w ryżu białym.