Wszysko o gruszkach

Mają więcej błonnika niż jabłka, niestety są dostępne głównie w sezonie.
Kupując gruszki sprawdź ich stan. Zbierane są twarde, ale psują się od środka. Po prostu weź gruszkę do ręki i lekko naciśnij w pobliżu ogonka. Miąższ powinien być jędrny, ale lekko się ugiąć.
Gruszki zawierają rozpuszczalny błonnik (pektynę), który spowalnia trawienie i wchłanianie cukrów z jedzenia. Pomagają także obniżać poziom cholesterol, zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.

Sprawdź jak smakują gruszki:
- zapiekane. Dno formy posmaruj łyżką masła. 4 połówki gruszek połóż skórą do dołu. Każdą połówkę pokrop dwiema łyżkami soku z cytryn, włóż po łyżce Twoich ulubionych płatków śniadaniowych. Polej łyżeczką miodu. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, od czasu do czasu polewając gruszki sosem z dna formy, by za bardzo nie wyschły. (150 kcal/porcja)

- w sałatce. Pokrój gruszkę ze skórką na cienkie plasterki. Dodaj dwie szklanki lisków szpinaku. Pokrusz ser pleśniowy. Posiekane orzechy laskowe podpraż na patelni. Ostudź i dodaj do sałatki. Wymieszaj z łyżką ziarnistej musztardy i łyżki oliwy. Na koniec sałatkę udekoruj paskami wędzonego łososia. (280 kcal/porcja)

- w sosie. Połowę gruszki i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę.Dodaj 1/4 posiekanej papryczki chili bez pestek. Wymieszaj z łyżką soku z cytryny, łyżeczką musztardy Dijon, łyżką posiekanek kolendry lub natki pietruszki i łyżeczki oliwy. (120 kcal/porcja)


Średnia gruszka (200g) ma: 100 kcal,
                                           200mg potasu
                                           14,5g magnezu
                                           3,8g błonnika



Share:

0 comments